Uw Ideale ZorgWerkplek

– Blog –

Laat die innovatie-motor draaien!

En zet uw capaciteit efficiënter in samen met SLTN

De toenemende zorgvraag en een groeiend tekort aan zorgpersoneel laten weinig ruimte om tijd te besteden aan innovatie. De beperkte middelen die er zijn, worden hoofdzakelijk ingezet in het primaire proces: het verlenen van zorg. Wat met nieuwe ontwikkelingen op het gebied van Office 365? Uw zorgmedewerkers focussen liever op het welzijn van patiënten. Toch zijn er met kleine inspanningen voordelen te behalen. Hoe? Dat ontdekt u in deze blog!

Innoveren is noodzakelijk

Waar een IT-omgeving in het verleden in cycli van ongeveer 5 jaar volledig werd vervangen, stappen meer en meer zorginstellingen over naar een pay-as-you-go-model: moderne werkplekoplossingen die gebaseerd zijn op bouwstenen die non-stop worden doorontwikkeld. Deze ‘gratis’ innovaties kunnen een enorm verschil maken in een werkdag van een zorgverlener. Het is dan wel belangrijk dat de krenten uit de pap worden gehaald en dat u niet vermoeid wordt met alle beschikbare opties.

Efficiënt innoveren

Waar organisaties vaak bang zijn dat een innovatieprogramma veel tijd kost, leert de ervaring dat dit heel efficiënt kan.
Als het goed is, heeft u een IT-partner met kennis van de zorg die dit programma samen met u vormgeeft.

U kunt beginnen met het volgende stappenplan:

 1. Stel een klein innovatieteam samen met brede kennis van de organisatie.
 2. Plan maandelijks een innovatie-overleg in van 1 à 1,5 uur.
 3. Denk na over toetsingskaders voor onderwerpen die op de roadmap worden geplaatst, bijvoorbeeld:
    – Ondersteunt dit het primaire proces?
    – Hebben wij hier over 3 jaar nog iets aan?
    – Verdienen wij dit binnen 2 jaar terug?
    – Ligt dit in lijn met ons (strategisch) IT-plan?
 4. Zorg dat tijdens elke sessie zowel de zorg als IT de ruimte heeft om behoeften en mogelijkheden te delen.
 5. Sluit het overleg af met een vastgestelde prioritering en actiepunten.

Wanneer een idee voor innovatie concreet wordt, zal dit tijdens extra overlegmomenten gemonitord moeten worden. Afhankelijk van de inhoud kan dit als project, wijziging, test of onderzoek. Op deze wijze blijft het overleg efficiënt en voorkomt u dat de focus naar de operatie verschuift.

Doorlopend innoveren geeft rust

Door initiatieven tot innovatie in kleinere stapjes op te delen, maakt u verandering behapbaar. In tegenstelling tot kritische stemmen bij grote verandertrajecten, creëert u hierbij een groter draagvlak onder uw zorgpersoneel. Door ook uw oor te luister te leggen bij uw medewerkers en hun wensen mee te nemen naar het innovatie-overleg, betrekt u elke zorgmedewerker in de transformatie naar betere zorg.

Benieuwd hoe u de innovatiemotor langzaam maar zeker laat draaien?
Neem contact met ons op. We helpen u graag verder.

Benieuwd hoe
Uw Ideale
Zorgwerkplek
eruitziet?

SLTN. Ontzorgt ICT.

Wij bouwen samen aan Uw Ideale Zorgwerkplek.
Samen met ons rijk ecosysteem van partners en leveranciers creëren we Uw Ideale Zorgwerkplek. Uw vaste huisarchitect van SLTN gaat met uw zorgwensen aan de slag en past de relevante innovaties toe op uw transitie.