De missie van Jeugdbescherming Regio Amsterdam is ‘Ieder kind veilig’. Die missie is alleen te realiseren als ook alle persoonsgegevens goed beschermd zijn en de informatievoorziening goed op orde is. SLTN is al meer dan vijftien jaar de IT-dienstverlener van Jeugdbescherming Regio Amsterdam. Onze samenwerking is gebaseerd op domeinkennis én vertrouwen. Met als resultaat dat we elkaar gevraagd en ongevraagd scherp houden.
Werken onder een vergrootglas
Ook het werk van Jeugdbescherming Regio Amsterdam ligt onder een vergrootglas. Voor gezinsmanagers is het van groot belang dat zij altijd kunnen beschikken over de juiste informatie. In eerste instantie natuurlijk om hun werk te kunnen doen, maar in toenemende mate moeten Jeugdbeschermingsorganisaties ook verantwoordingsinformatie kunnen overleggen aan externe partijen zoals gemeenten en het CBS, of aan inspecties die regelmatig toetsen. “Professionals en managers hebben data en informatie nodig om hun werk goed te kunnen doen, zodat ze kunnen voldoen aan de gestelde kwaliteitseisen,” vat Joris Foekema, teammanager IT bij Jeugdbescherming Regio Amsterdam, samen.
Jeugdbescherming Regio Amsterdam werkt met een uitgebreid applicatielandschap met toepassingen voor HR, financiële systemen en informatiemanagement. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van WIJZ, een klantsysteem dat landelijk via Jeugdzorg Nederland ingekocht wordt en ontwikkeld en beheerd wordt door een IT-leverancier. Dit IT-landschap, zo legt Foekema uit, werd de afgelopen jaren steeds duurder. De kosten voor de werkplekomgeving liepen op, de performance van verschillende applicaties liep terug.
Volledige outsourcing
Bij het onvermijdelijke besluit om de IT-omgeving te vernieuwen moest Jeugdbescherming RegioAmsterdam kiezen: ‘zelf doen of uitbesteden’. “We zijn geen IT-bedrijf. Niemand in onze organisatie zit te wachten op een uitgebreide discussie over het vervangen van een netwerkonderdeel. IT moet het simpelweg doen en het moet niet te duur zijn. Wij willen ons bezig houden met ons werk. Uitbesteden bleek het perfecte antwoord,” licht Foekema het besluit van Jeugdbescherming Amsterdam toe. De organisatie ging daarom het gesprek aan met SLTN.
De bestaande samenwerking is geëvalueerd en als blijk van het wederzijds vertrouwen is het contract verlengd en de samenwerking geïntensiveerd. Onderdeel van het nieuwe contract is naast volledige outsourcing (hardware, software en diensten) ook de implementatie en uitrol van een nieuwe werkplek, gebaseerd op Office365 en SharePoint. Ook heeft SLTN de organisatie geholpen bij de migratie van het applicatielandschap naar de cloud, zodat toepassingen nu worden ontsloten via een geïntegreerd portal. “SLTN heeft een belangrijke rol in dit proces vervuld, als sparringpartner en als adviseur”, zegt Foekema. “Het is fijn om samen te werken met een serviceprovider die de organisatie begrijpt en meedenkt over de impact van IT.”
Marktontwikkeling en flexibiliteit
Naar aanleiding van de succesvolle samenwerking met SLTN is Jeugdbescherming Regio Amsterdam ook betrokken geweest bij het ontwikkelen van nieuwe werkplekconcepten bij Jeugd Veilig Verder, een uitbreiding van de organisatie in Arnhem, en Blijvend Veilig. Blijvend Veilig, een van de landelijke pilots voor de doorontwikkeling van het jeugdzorg stelsel, werd onlangs nadrukkelijk genoemd in de Tweede Kamer als het toekomstscenario als alternatief voor zwaardere jeugdzorg.
Beide organisaties hadden een eigen werkomgeving nodig in een zeer beveiligde omgeving. Foekema: “Hoewel het voor veel partijen een uitdaging zou zijn om twee nieuwe organisaties op- en in te richten, konden wij – mede dankzij de samenwerking met SLTN – de partijen in twee maanden tijd voorzien van alles wat ze nodig hebben om hun werk te doen. In slechts drie workshops hebben we kunnen bepalen hoe de delivery zou worden vormgegeven. Dit is een mooi voorbeeld van snel schakelen en gemakkelijk opschalen als je uitbesteedt aan een grote partij met domeinkennis. Hoewel de werkomgevingen gespiegeld zijn aan die van Jeugdbescherming Regio Amsterdam, opereren de organisaties als zelfstandige IT-entiteiten. Om dit binnen twee maanden up-and-running te krijgen, is een flinke prestatie.”
Informatiebescherming
Informatiebescherming is een belangrijk element in de dienstverlening van SLTN. Regelmatig laat Jeugdbescherming Regio Amsterdam een penetratietest uitvoeren om de informatiebeveiliging te toetsen. Jeugdbescherming heeft een eigen security officer aan boord en werkt daarnaast samen met partijen die ondersteuning bieden op het gebied van NEN7510-compliance, een Nederlandse norm voor informatiebeveiliging in de zorg.
Een groot deel van de operationele beveiligingstaken wordt uitgevoerd door SLTN. Daarnaast betrekt de serviceprovider de security officer van Jeugdbescherming proactief bij ontwikkelingen, kwaliteitseisen en actuele dreigingen en andersom.
Een concreet voorbeeld hiervan is de Citrix-crisis van een jaar geleden. Foekema licht toe: “Ik zag andere organisaties worstelen met het nemen van een beslissing omtrent Citrix: uitzetten, behouden, wijzigen? Voor ik het wist, had ik SLTN aan de lijn, waarbij haarfijn werd uitgelegd welke maatregelen genomen waren, wat alternatieve opties waren en wat er onder controle was gebracht. Ik heb geen moment hoeven twijfelen over de te nemen acties. Verder ontvang ik ieder kwartaal een security-rapport waar tot in detail uitgelegd staat welke systemen er op welke manier gemonitord worden, welke aanpassingen op dreigingen zijn gemaakt, en wat de status is van onze technische devices.”
Innoveren
SLTN heeft daarnaast de opdracht om Jeugdbescherming Regio Amsterdam te ondersteunen bij de innovatieagenda. Hiertoe is een innovatieplatform ingericht met medewerkers van zowel Jeugdbescherming als SLTN. Beide partijen houden regelmatig sessies waar ontwikkelaars en beheerders brainstormen over innovatie en informatiebeveiliging. Foekema: “Ik vraag SLTN hierbij nadrukkelijk om zo kritisch mogelijk te zijn op alle mogelijke risico’s: hoe testen we de gevaren en wat zijn mogelijke oplossingen? Creatieve ideeën zijn leuk, maar gevoelige systemen dagelijks voor honderden mensen up-and-running houden, is iets anders”.